TEKSTEJÄ


SUOMALAINEN AFRIKAN TÄHTI LOISTANUT JO 50 VUOTTA

Kari Mannerla oli 19-vuotias suunnitellessaan vuonna 1951 Afrikan Tähti -pelin. Silloinhän tuskin aavisti, miten upeasti hän 50 vuotta myöhemmin saisi juhlia tätä keksintöään. Tästä suomalaisten lautapelien kirkkaimmasta tähdestä nimittäin on vuosien kuluessa tullut suosittu peli myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, mutta se on tullut tutuksi myös saksankielisissä maissa, Venäjällä, Virossa, Unkarissa ja Tsekeissä. Peliä on myyty yhteensä jo yli 3,5 miljoonaa kappaletta.


Peliko Oy juhli näyttävästi Casino RAY:ssa Suomen suosituimman lautapelin Afrikan Tähden 50-vuotissynttäreitä. Tilaisuudessa pelin kehittäjälle ja keksijälle Kari Mannerlalle luovutettiin Keskuskauppakamarin rautainen ansiomerkki, joita on myönnetty vuodesta 1999 lähtien kaikkiaan 113 ansioituneelle henkilöille. Jo vuonna 1986,kun miljoonas peli oli myyty, kustantaja järjesti tapauksen kunniaksi juhlaristeilyn, jossa juontajana oli Riitta Väisänen ja mukana olleet lapset saivat kaikki lahjaksi Afrikan Tähti -pelin.

Lautapelin menestystarina

Ennen Afrikan Tähteä Mannerla oli suunnitellut jo kymmenkunta peliä Koulutarpeiden Keskusliikkeelle. Afrikan Tähti peliä hän kuitenkin piti sen verran onnistuneempana, että tarjosi sitä suurelle kirjapainolle. Palkkio oli pieni, mutta kustantaja hyväksyi ehdon, että lisäpainoksien hinnasta sovittaisiin erikseen, koska peleistä harvoin otetaan uusintapainoksia. Kuitenkin jo ensimmäisenä vuonna Afrikan Tähteä myytiin 10 000 kappaletta, siis koko ensimmäinen painos loppuun. Kaikkiaan peliä on Suomessa myyty jo 1,6 miljoonaa kappaletta ja ulkomaat mukaan lukien jo yhteensä 3,5 miljoonaa, kerrotaan Peliko Oy:stä, jolle 30 vuotta sitten Afrikan Tähden myyntioikeudet siirtyivät.
Mannerlan mukaan markkinointi tehostui ja myynti kasvoi huomattavasti ja pelin vienti Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan alkoi. Afrikan Tähdestä on tullut toimitusjohtaja Esko Erosen omistaman Peliko Oy:n tärkein myyntivaltti. Se on avannut pienyritykselle ovia kauppaneuvotteluihin. Pelikossa on kahdeksan työntekijää ja viisi markkinoinnista vastaavaa freelanceria. Liikevaihto vuonna 2001 oli noin 6,5 miljoonaa markkaa.
Pelien lisäksi artikkeleina ovat lastenkirjat.

Juhlavuonna juhlapakkauksessa

Mannerla toimi pitkään mainostoimisto SEK:n hallituksen puheenjohtajana, mistä tehtävästä hän jäi 15 vuotta sitten eläkkeelle. Nyt 71-vuotiaana hän on asettunut Sipooseen mainostoimistokiireitten jälkeen. Vielä vuonna 1996 hän kehitteli Afrikan Tähti -korttipelin, jota sitäkin on myyty jo 50 000 kappaletta. Pari vuotta myöhemmin syntynyttä Veikkauksen Afrikan Tähti -arpaa on myyty jo yli miljoona kappaletta.
Juhlavuoden kunniaksi Afrikan Tähteä myydään nyt juhlapakkauksessa ja uutuuksina on saatavana myös Afrikan Tähti matkapeliä ja palapeliä. Pakkaukset on tehty Remes & Packart -pakkausdesigntoimistossa, jonka johta Matti Remes tunnetaan myös pilapiirtäjänä. Hän on Suomen ainoana miehenä päässyt Kata Kärkkäisen ja Linda Lampeniuksen ohella Playboyn sivuille. Afrikan Tähden pakkausta hän kehuu klassiseksi, mitä ei missään tapauksessa pidä mennä muuttamaan. Hän mainitsee sen Eloverna-
ja Juhla Mokka -pakkauksen veroiseksi mainosarvoltaan.

Miten Afrikan Tähti -peli syntyi

Yli viisikymmenä vuotta sitten nuori Kari Mannerla innostui tutkimaan englanninkielistä Afrikan karttaa. Se pohjana hän alkoi piirrellä teitä ja lentokenttiä sopivalta tuntuviin kohtiin ja valitsi mielenkiintoisilta vaikuttavat paikannimet pääkohdiksi. Matkan varrelle
hän lisäsi jalokiviä ja onnea tuottavia hevosenkenkiä, rahat ryövääviä rosvoja ja voiton avaimeksi komean timantin, Afrikan Tähden.

Tämä teksti on ollut Tukholma.netin sivulla v.2005 tai 2006
 • Afrikan tähti/Tukholma.net
 • Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

  Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.

  Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

  Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


  Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.