Pikkujouluaikaan

Sunnuntai 29.11.09

Eräs vaikuttava muisto opiskeluajoilta on Hoosianna-hymnin laulaminen helsinkiläisessä koulussa, jossa auskultoin. Kuvaamataidonopettajana oli silloin Olli Vasa, keraamikko ja sisustusarkkitehti. Hän piti hienona asiana, että ensimmäisen adventin aikaan koulun juhlasalissa kaikki laulavat yhdessä Hoosianna-hymnin. Sen jälkeen en ole kuullut koulussa opettajien ja oppilaiden yhdessä laulamaa Hoosianna-hymniä. Nykyisin, kun maallistuminen on levinnyt kaikkialle, ei taideta enää aamunavauksissakaan soittaa levyltä tätä hymniä.

Jos kouluissa palattaisiin kristillisien arvojen esille pitämiseen eikä tanssittaisi jatkuvasti maahanmuuttajien pillin mukaan, väkivalta ja monet ikävät lieveilmiöt kouluissa ja ehkä muuallakin vähenisivät, sillä kouluhan luo perustaa moniin asioihin. Nyt ollaan saatu jo hävetä sveitsiläisten pedagogien edessä, kun Sveitsistä tullut valiokunta arvioi koulumme kuria ja oppilaiden käytöstapoja todella ala-arvoisiksi, vaikka kaikki lukutaitoarvot meillä ovatkin huippulukemissa.

Kaikkihan alkaa koulutapojen omaksumisesta jo ala-asteella. Rehtoreilla on siinä suuri vastuu erityisesti yläasteen puolella. Ala-asteen puolella luokanopettajat luovat perustaa. Kodin käytöskasvatuksella on tietysti myös merkityksensä, varsinkin kun sitä ei aina edes ole ja joissakin ala-asteen kouluissakaan ei ole hyvien käytöstapojen opetusta. Seikkailuagentit eli peruskoulunopettajat (ainakin Turun OKL:ssä ollut suuntaus), joita alettiin yliopistoissa kouluttaa 1990-luvulla, ovat tuoneet oppilaiden vapaan luokissa seilailun joihinkin kouluihin. Samaan aikaan alettiin valita testeillä opettajiksi opiskelemaan nimenomaan sellaisia, jotka eivät olleet "liian tunnollisia". Tämä saattoi kyllä johtua 90-luvun suurista itsemurhaluvuista ja masennuspoissaolojen runsaudesta opettajien keskuudessa. Asioilla on puolensa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pitäisi kuitenkin katsoa kokonaisuuksia, ei vain seurauksia. Syiden etsiminen voi olla vaikeaa, mutta en usko, että koulumaailman epäkohdat korjaantuvat sillä, että valitaan opettajiksikin niitä, joilla on valmiiksi hällä väliä asenne. Ehkä viimeiset kymmenen vuotta ovat jo tuoneet taas uudet tuulet.

Nyt olemme menossa kohti joulua, Vapahtajamme suurta syntymäjuhlaa, jota kuitenkaan kaikki eivät vietä Jeesuksen syntymäjuhlan ansaitsemalla tavalla, niin kuin eivät adventtiakaan. Pikkujouluja kun on niin monenlaisia.

Rauhaisaa ja hyvää adventtiaikaa kuitenkin kaikille!
Jos Tapiolan kuoron esitys ei näy yllä kokonaisena ruutuna klikkaa: Hoosianna, Tapiolan kuoro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.