Ylen mediamaksu pakkorahastuksena kaikille?Lauantai 3.10.09

Tästä asiasta en voi olla kirjoittamatta. Siis mikä ihmeen MEDIAMAKSU! ? Nyt on sitten päätetty, että jokaisen talouden on Suomessa maksettava MEDIAMAKSU. Siis TV-lupa, sitähän se tarkoittaa, on maksettava, olipa käytössä TV tai ei. Maksu astuu voimaan 2012 ja sen suuruudeksi on arveltu 175 euroa. Kaksikolmasosaa suomalaisista vastustaa mediamaksua.

"- Maksu ei perustu enää television omistukseen ja tv-ilmoitukseen vaan kohdistuu kaikkiin asuntokuntiin ja maksuvelvollisiin yrityksiin ja yhteisöihin.

- Lupatarkastajat jäävät historiaan.

- Kaikki asuntokuntaan kuuluvat täysi-ikäiset henkilöt olisivat yhteisvastuussa maksun suorittamisesta. Asuntokunnalla tarkoitetaan henkilöitä, jotka asuvat vakituisesti samassa asunnossa tai osoitteessa.

- Maksuvelvollisia olisivat myös yritykset ja yhteisöt, joiden vuotuinen liikevaihto ylittää 400 000 euroa. Maksusta vapautetaan valtio, kunnat ja seurakunnat niiden liiketoimintaa lukuun ottamatta.

- Kukin asuntokunta maksaisi noin 175 euron suuruisen maksun. Yrityksille ja yhteisölle maksu olisi kolminkertainen. Nykyinen televisiomaksu on 224,30 euroa."
(STT)

Kun Suomi liitettiin EU:hun, kansalaisten mielipidettä ei kysytty. Tässä taas päätös, joka on tehty demokratian ulkopuolella. Suomi rypee taas lamassa, työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan
" ...elokuussa 203 000. Työttömiä oli 52 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Työttömiä miehiä oli 45 000 enemmän ja naisia 8 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

...Työvoimaan kuulumattomia työikäisiä oli elokuussa 1 354 000, mikä oli 63 000 enemmän kuin vuotta aiemmin."

Ja minkähän verran opiskelijoita on Suomessa?

"Tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijoiden kokonaismäärä oli 1,26 miljoonaa vuonna 2007. Vuoden 2008 ennakkotietojen perusteella opiskelijamäärä vähenee 1,5 prosentilla edellisvuodesta monen vuoden kasvun jälkeen." (Tilastokeskus)

Arvelen, että kaikilla työttömillä ja opiskelijoilla ei ole televisiota. Tiedän ainakin muutaman. Tiedän myös eläkeläisiä, joilla ei ole televisiota. Monilla ei ole televisiota uskonnollisista syistä, esimerkiksi lestadiolaiset pitävät kyseistä hilavitkutinta syntinä. Jos mediamaksu tulee pakolliseksi, niin että joka talouden pitää se maksaa, niin taitavat perintätoimistot rikastua ja ulosottomiehet saada lisähommia.

Mediamaksu voisi myös olla varallisuuden mukainen, opiskelijat ja eläkeläiset mm. voisivat olla tällaisia.

Luovuimme televisiosta siinä vaiheessa, kun Suomi siirtyi digiaikaan. Scart-liittimellä varustettu telkkarimme oli simahtanut jossain vaiheessa ja katselimme TV:tä viimeisinä analoogisina aikoina vanhasta scart-liittimettömästä aparaatistamme. Digiaikaan siirryttäessä olisi pitänyt ostaa uusi masiina tai korjauttaa vanha.
Vietimme niin paljon aikaa sairaalassa, että kotona viettämämme vähäisen ajan takia tuntui turhalta hankkia uusia laitteita tai korjauttaa mitään vanhaakaan.

Totuin elämään ilman TV:tä, eipä sieltä aikaisemminkaan paljon mitään tullut katsottua, uutiset ja jokunen dokumentti ja elokuva. Jasmine oli katsellut pääasiassa videoita ja viimeisinä aikoina tietokoneella DVD-elokuvia.

Totesin televison turhaksi ja aikaa vieväksi kapineeksi. Tietokoneen kautta tulee silloin tällöin katsotuksi TV7:ää, joka ei ole tietääkseni mitenkään sidoksissa Yleen. En todellakaan kaipaa televisiota. Radioluvan voisin maksaa, koska usein kuuntelen YLE PUHE -kanavaa, mutta 175 euroa radioluvasta on mielestäni aika paljon.

Lisätietoja mm. Wikipediassa

Vieläkin näitä mediamaksua vastustavia adresseja voinee allekirjoittaa:

Olen aina luullut, että television katselu on vapaaehtoista. Ilmeisesti se ei kohta enää ole, vaan televisio pitää olla joka tuvassa ja jokaisen talouden on siitä maksettava?

2 kommenttia:

  1. Minusta hirmu väärin että sellaiset ihmiset,jotka eivät käytä televisiota,joutuisivat siitä maksamaan,täysin epäreilua!!!!

    VastaaPoista
  2. Olen täysin samaa mieltä. Luovuin telkkarista samoihin aikoihin ja olen hyvin tottunut tähän olotilaan. Aikaisemmin opiskelin iltaisin ja telkkarin katsominen oli jäänyt minimiin, uutisiin, satunnaisiin dokumentteihin ja harvaan leffaan jo aikaisemmin. Netin kautta olen katsonut vuoden aikana muutaman dokumentin mutta siinä kaikki. Sopiva maksu jos se pakollinen olisi, voisi olla joku portaistettu maksu sen mukaan mitä esim netistä katsoo tms. Turhaa rahastusta tämäkin systeemi. Menen allekirjoittamaan nuo adressit, kiitos linkeistä.

    VastaaPoista

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.