KirpputoriostoksiaTorstai 7.1.2010

Alennusmyyntien aikaan voi myös käydä kirppareilla. Yhdellä kirpputorilla oli sielläkin - 50 % -ALE. Tosin meidän huusholli on itsessäänkin kuin kirpputori. Äidin ja tytön tavaroita on kaikkialla laatikkokaupalla edelleenkin. Katsotaan, miten selviän vielä siitä kaikesta.

Toisaalta kirppiksellä käynti on suhteellisen halpaa köyhän huvia. Ainahan ei ole pakko ostaa kaikkea, mitä mieli tekisi. Samahan se on hienompienkin kauppojen kanssa, ikkunaostokset ovat ilmaista hupia.

No, joka tapauksessa kävinpä tässä päivänä muutamana kolmella kirppiksellä samantien. Ensimmäisestä ostin kolme kirjaa eurolla.
Nämä kolme kirjaa ostin eurolla. Fabergén historia on mielenkiintoista. Kirja nimeltä Carl Fabergé ja hänen aikalaisensa" on Taideteollisuusmuseon julkaisu, joka painettiin kolmikielisenä (suomi, ruotsi, englanti) 1980 pidetyn näyttelyn yhteydessä. Tämä värikuvin varustettu näyttelyjulkaisu, sivuja peräti 98, antaa aika hyvän kuvan tästä firmasta ja toiminnssa mukana olleista suomalaisista taiteilijoista.
Dantesta Dickensiin oli kyllä oikea löytö! Lähes 700-sivua "Maailmankirjallisuuden suurimpien mestarien elämänkertoja, 436 kuvaa", kirjoittanut Vappu Roos. Kirja on vuodelta 1946 ja sisältä hyväkuntoinen eikä päällyksessäkään ole mitään pahempaa kulumaa. Kannet tehtiin silloinkin sangen vahvoiksi.

Kolmas kirjoista tarttui mukaan aivan erityisestä syystä: Kansi on itsensä Maija Karman tekemä ja vuosi 1956. Netta Muskettia en ole pahemmin koskaan lukenut. Katsotaan nyt tuleeko tämä luetuksi.


Kannen kuva on kuitenkin mielenkiintoinen. Selvästi Maija Karman tyylinen, mutta olen niin tottunut siihen, että Karma kuvitti lastenkirjoja, joten tämä kansi kiinnosti sen verran että siitä jonkun kymmensenttisen raaskin maksaa. Typografia on kyllä kaikenkaikkiaan aika keskinkertainen, mutta ei kuitenkaan huono. Nuoren tytön asento on kiva ja elävä, mutta takana jököttävä miehen profiilissa oleva pää on jotenkin kankea. Maalattu ilmeisesti vesiväreillä, kuten useimmat Maija Karman työt. Kai se mies tuohon kanteen tarvittiin, vaikka se pilaa koko kannen, koska se ei tosiaan ole niin taitavasti tehty kuin tuo nuori nainen. Kirjan sisältöä en tiedä, enkä ole jaksanut kahlata läpi takakannen täyttävää pientä pränttiäkään, mistä ehkä selviäisi jotain tuon jäykkäniskaisen miehen osuudesta kirjassa.

Toiselta kirppikseltä ostin taas kirjoja ja Karvinen 2 dvd:n. Siellä oli alennusmyynti tammikuun tyyliin ja melkein kaikista tavaroista sai 50 %:n alennuksen.


Nämä Päätalo-kirjat olivat alunperin euron kappale, nyt sain Mustanlumen talvi 1:n ja 2:n 50 senttiä kipale. Ja kansipaperitkin, Tapani Aartomaan käsialaa, ovat hyvässä kunnossa. Kotiin tultuani luinkin kohta muutaman sivun ensimmäisen osan alusta. Ei niinkään huonoa tekstiä, mutta hidaslukuista. Kieli on värikästä ja vilisee murrerepliikkejä, joita saa hiukan miettiä, koska tuo murrealue ei ole minulle kovin tuttu. Esimerkiksi: "Elähän tenistele..." tai "Taisi piru torrautua eikä ruppea millekkää kortteerin vaihetuksen kanssa" jne. Onneksi asiayhteydestä yleensä selviää, mistä on kysymys. Perusteksti kuitenkin on selkeää vaikkakin värikästä kirjakieltä.
Varmasti Päätalon kirjat, jos ovat samantapaisia ne muutkin, ovat aika hyvää dokumentaatiota suomalaisuudesta. Jatkan kirjojen lukemista pikkuhiljaa. Olen niitä lukijoita, joilla voi samaan aikaan olla meneillään kymmenenkin kirjaa. Onhan tietysti sellaisiakin kirjoja, jotka on pakko lukea samantien loppuun.Urho Kekkosen kirjoja en myöskään ole pahemmin lukenut, joten tämä oli melkein pakko ottaa mukaan, kun sen hinta oli 20 senttiä miinus 50 %! Sisältöön en ole vielä tutustunut. Ilmeisesti osia on lisää, koska tämän kirjan nimi on Vuosisatani – 1. Kansipaperin sisäliepeessä kerrotaankin, että osia tulee olemaan kaikkiaan kolme. Hannu Tainan suunnitelema kansi on säästynyt siistinä ja ehjänä ja on mielenkiintoisesti kuvannee Kekkosen eräretkeilyä ja urheilullista nuoruutta.

Arja Tiaisen "Tää tojota ei lähe liikkeelle" – Ajopäiväkirja, runokirja vuodelta 2006 maksoi sekin peräti 25 senttiä (normaalihinta olisi ollut suorastaan 50 senttiä! ilman alennusta). Siinä on tosi mainio tilitys ajokortin hankkimisesta, autoilusta, autosta... Suorastaan hauska ja kansikin on hauska: Miina Äkkijyrkän oikea peltilehmä.

Sitten kaksi dvd:tä, toinen 50 %:n alennuksella:Ihana huhtikuu maksoi 3 euroa kirppiksellä, jossa ei ollut erityisiä alennushintoja. Mutta jos dvd on kunnossa, se maksoi suunnilleen saman kuin jos olisin vuokrannut videon vuorokaudeksi. Nyt voin katsoa sen koska kerkiän ja vaikka kuinka monta kertaa ja antaa sitten vaikka eteenpäin lahjaksi jollekulle. Karvinen 2 sensijaan oli 50 %:n alennusmyyntikirppiksellä ja ostin sen 1,25 eurolla. Jassu sitä olisi varmasti katsonut innoissaan ja voi olla että hän sen sairaalassa katsoikin. Tytön tavaroissa on jossain se aikaisempi Karvinen-filmi.

Alennusmyyntikirppiksellä oli vielä laatikko kirjoja ym., josta sai ottaa ilmaiseksi mukaan, mitä halusi. Sieltä nappasin mukaan kansipaperittoman, mutta siistin kirjan, Aura Koiviston "Villiviinirunoilija".

Ja lopuksi lasiesineitä, kallein ostokseni. Olen vuosia kerännyt vihreää ja punaista lasia:


Nämä lasiset tuikkulyhdyt olivat 2 euroa kappale.


5 kommenttia:

 1. Olipa hienoja löytöjä!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia löydöksiä sulla ja käypään hintaan : )
  Murrejutut on aina huomattavasti vaikeampaa tekstinä, kuunteleminen on helpompaa.

  VastaaPoista
 3. Yaelian ja Taru, ihan mukavia löytöjä mielestäni, vaikka kirjoja tulee kyllä liikaa kerättyä. Osa täytyy laittaa jossain vaiheessa maailmalle. Kekkosta ja Päätaloa voi lahjoittaa vaikka Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle (SKS). Sitten on tuo www.bookcrossing.com, joka toimii sekä Suomessa että monissa muissakin maissa.
  Kirppareilla on aina ale, jos ei anna huijata itseltään ylihintaa. Semmoistakin olen kuullut, että joku on ostanut kirpputorilta kalliimmalla hinnalla kuin tavallisesta kaupasta. Minusta on mukavaa "seikkailla" kirpputoreilla. Niissä on kaupan vaikka mitä laidasta laitaan.

  VastaaPoista
 4. Taru, kyllä murreteksti on joskus suorastaan tylsää luettavvaa, jos ei tunne aluetta. Esimerkiksi raumanmurre on minulle täysin outoa.

  VastaaPoista
 5. Hei ja hyvää uutta vuotta Pariisista ! Huomasin vasta nyt että olet linkannut blogini, merci.

  Ostin saman Arja Tiaisen kirjan täkäläisen Suomi-koulun kirppikseltä, jo kansi oli sen verran houkutteleva, otsikosta puhumattakaan...

  =)

  VastaaPoista

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.