Varoituksien syksy


Tiistai 2.9.09

Eilen uutiset kertoivat kahdesta kuolemantapauksesta: N0in kolmekymppinen mies kuoli Ruotsissa sikainfluenssaan ja Suomessa joku nainen oli syönyt valkoista kärpässientä ja kuollut.

Onkohan Helsingin Sanomilla jotain yhteyttä viime päivien sienimyrkytystapauksiin ? Katso keskustelu.

Tässä muutama suora lainaus:
- Totoroki: "Hesarissa ihmeteltiin valkoinen kärpässieni -sairaalatapauksia. Sunnuntaina ne oikaisivat jutun jonka mukaan se on parhaimmillaan nuorena."
- TAir: "Tai ei varsinaisesti juttua vaan kuvatekstin, johon joku tietämätön oli valinnut kuvan huolimattomasti."
- Totoroki: "Joo niin just. Oli merkit kortilla :) Kirjoittelin niille että vaikka tapauksilla ei ehkä ole suoraa yhteyttä niin ehkä voisi olla hyvä hetki miettiä miten hengenvaarallista väärää tietoa voisi oikaista näyttävämmin."
- Tair: "
Ai niin 140 ;) Kyllä mäkin ihmettelin, kun se oli vaan oikaisuissa, ikään kuin kyseessä olisi ollut kirjoitusvirhe tai muu pikkujuttu."

- Tässä Hesarin kommentti asiaan (Totorikin siteeraamana)
"HS.fi:n keskustelupalstalla on käyty vilkasta keskustelua viime viikonlopun sienimyrkytysten ja Helsingin Sanomien virheellisen kuvavalinnan yhteydestä. Lauantain (22.8.) lehden sivulla A3 oli yhden palstan kokoinen kuva valkokärpässienistä, jonka kuvatekstissä luki "Sienet ovat parhaimmillaan nuorina". Kuvaa käytettiin kuvitustarkoituksissa viittaamaan sisäsivulla olleeseen kirjoitukseen pääkaupunkiseudun sienipaikoista. Varsinaisessa tekstissä muistutettiin sienten, myös myrkyllisten, tuntemisen tärkeydestä. Virheellinen kuvavalinta oikaistiin seuraavan päivän lehdessä. Toimitus pahoittelee virhettä.

Toimituksella ei ole tietoa siitä, että viikonlopun myrkytystapauksilla ja virheellisellä kuvavalinnalla olisi yhteyttä keskenään. Siksi uutisoinnissa näitä kahta asiaa ei ole kytketty toisiinsa. Asiantuntijoiden mukaan valkokärpässieniä on tänä vuonna paljon, joten myrkytystapausten uutisoiminen on erityisen tärkeää sienestäjien varoittamiseksi.

Kaius Niemi
Toimituspäällikkö
Helsingin Sanomat"


Itse en tuota virheellistä kuvaa ja tekstiä huomannut Hesarista, jäi kai kyseinen lehti kokonaankin lukematta. :)En kyllä tekisi sienimuhennosta tuntemattomista sienistä. Valkoisen kärpässienen näköistä sientä en edes poimisi metsästä mukaani. Lisäksi on viisi kuusi muuta sienimyrkytystapausta nyt ainakin Helsingissä ja ilmeisesti Hämeenlinnassa, mistä tuo vanhempi sienimyrkytykseen kuollut nainenkin oli. Uutisten mukaan tuo nainen oli kokenut sienestäjä. Kumma, jos sekoitti myrkyllisen sienen herkkusieneen.

"Suomessa kasvaa runsaat kaksikymmentä sellaista sienilajia, jotka käytännössä voivat aiheuttaa myrkytyksiä. Sienimyrkkyjen vaikutustavan perusteella myrkylliset sienet on tapana jakaa viiteen ryhmään:
1) solumyrkkyjä sisältävät lajit, 2) hermomyrkkyjä sisältävät lajit, 3)
alkoholin kanssa oireita aiheuttavat lajit, 4) ruoansulatuskanavaa ärsyttävät lajit ja 5) muut lajit."
Katso pdf Erkki Elonen: Sienimyrkytykset

Wikipediasta voi vilkaista infoa kärpässienistä. Onnea kärpässienet tuottavat vain punaisina ja silloinkin muovisina koristeina ja postikorteissa, - jos silloinkaan! :)

Punainenkin kärpässieni on myös myrkyllinen, vaikkakin sangen kaunis. Saduissa noidat keittävät liemiään juuri kärpässienistä sammakonkoipien ja hämähäkinseittien kera.

Suomalaisia on jo jonkin aikaa katujulistein opetettu hygienian avulla torjumaan influenssaa. Ehkä valkoisien kärpässienienkin kuvia olisi pitänyt ripotella eri puolille varoituksen sanoilla varustettuna.Nyt on sitten hihaan yskiminen (ja niistäminenkin?) sallittua. Ehkä pitäisi myös neuvoa pesemään likaiset puserot ja takit vai voiko hihaan yskiä surutta pitempäänkin?Saman saa tehdä myös på svenska!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.