Tässä nettipäiväkirjassa kerron olemisesta, elämisestä, koirista ja kissoista, maalaamisesta ja terapiakirjoittelusta ja muusta kirjoittamisesta, lukuharrastuksesta, bookcrossauksesta joskus valokuvauksesta ja mahdollisesti myös monista muista asioista, joita en nyt sen tarkemmin rupea tässä etukäteen esittelemään. Saatan myös muokata vanhoja merkintöjäni, katso EDIT.
Shirley Temple -elokuvista, elokuvan historiasta jne
13.-14.8.08 yöllistä kirjoittelua.
Päivällä satoi. Kävimme saunassa ja katsoimme sitten taas yhden Shirley Temple -elokuvan. Aika erikoista, että 1930-luvun elokuvia voi katsoa väreissä. Tämä The Littlest Rebel, Pikku kapinoitsija vuodelta 1935 oli nyt kolmas näkemäni elokuva tältä lahjakkaalta lapsinäyttelijältä. Ajatella, että nämä elokuvat on tehty paljon ennen syntymääni. Iältään ne ovat yli 70 vuotta vanhoja. Jotain ihmeen tuoretta noissa elokuvissa kuitenkin on. Ääni oli uutta elokuvanhistoriassa, väri oli vasta tulossa. Mitenkähän nämä filmit on tehty värillisiksi jälkeenpäin?
"Chicagon maailmannäyttelyssä 1893 Thomas Edison esitteli yleisölle ensimmäiset laitteet, joilla hyödynnettiin selluloidifilmiä liikkuvan kuvan esittämiseen."(www.elokuvaopas) ja ote Wikipediasta: "Elokuvan historia on runsaan sadan vuoden mittainen. Tavallisimmin sen lasketaan alkavan vuodesta 1895, jolloin Lumièren veljekset järjestivät ensimmäisen varsinaisen elokuvaesityksen."
Shirley Temple, tämä lapsinäyttelijä, syntynyt 23. huhtikuuta 1928, Santa Monicassa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa, oli vasta seitsemän vuotias näissä elokuvissa ja elettiin aikaa, jolloin äänielokuvakin oli vielä aika uusi ilmiö. "Äänielokuva löi itsensä läpi 1920-luvun loppupuolella, The Jazz Singer (1927) oli ensimmäinen pitkä puhuttu elokuva." (Wikipedia)
Alunperin nämä Shirley Temple -elokuvat olivat mustavalkoisia. "Värifilmi yleistyi pitkien elokuvien tuotannossa 1940-luvun loppupuolella, jolloin käytettiin pääasiassa Technicolor-järjestelmää. Technicolor jakoi kuvan kolmeksi eri värikomponentiksi (punainen, vihreä ja sininen), jotka tallennettiin omille mustavalkofilmeille. Tällä tekniikalla pystyttiin tuottamaan hyvinkin realistiset, joskin nykystandardeilla kovin kylläiset värit. Myöhemmin keksittiin komposiittivärifilmi, joka sisälsi kaikki värikomponentit samalla filmillä, joskin Technicoloria käytettiin elokuvan jälkituotannossa vielä 1970-luvun loppupuolella." Edelleen lainasin tekstiä Wikipediasta.
"Shirley Temple Black täytti 80 vuotta 23.4.08. Hän oli jo 6 vuotiaana näytellyt 13 elokuvassa ja oli yksi aikansa kuuluisimmista Hollywood tähdistä. 16 vuotta kestäneen filmiuransa aikana hän näytteli 44 kokopitkässä elokuvassa sekä pienemmissä projekteissa. Kun hänen aktiivinen uransa päättyi 21-vuotiaana, menestys oli ollut huikea. Filmiuran jälkeen hän menestyi myös politiikassa ja on toiminut USAn suurlähettiläänä Ghanassa ja Tšekkoslovakiassa sekä YK:ssa vuosina 1969–1971 . Älytön työtahti pienelle tytölle, menestys ja rikastuminen jne. Ja koulunkäynti siinä ohessa. Shirley kuitenkin selvisi "vammoitta" eikä mitään skandaaleja tai sekoiluja ollut. Mutta pikkutytön outo elämä inspiroi Salvador Dalín malaamaan taulun nimeltä "Shirley Temple, The Youngest, Most Sacred Monster of the Cinema in Her Time". (Koottu kevään -08 keskustelu.suomi24.fi -sivulta)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.
Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida.
Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!
Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.
Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.